Gyógynövények a Balaton-felvidéken: Gyógynövény-völgy, Zánka

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szomszédságában, Zánkán, 2015 áprilisában nyílt meg a gyógynövényekkel foglalkozó ökoturisztikai látogató- és oktatóközpont. A Káli-medence kapujában létrejött komplexum egy bemutatókertből és egy épületegyüttesből áll mely a Balaton-felvidék építészeti hagyományaira is reflektál. Az itt dolgozó szakmai csapat főbb tevékenységei a környékben található gyógynövények gyűjtése, termesztése ezek feldolgozása, a területre jellemző fajok és tájfajták megőrzés különböző módszerekkel (génbank, on-farm), valamint a gyógynövények mellett gombaismereti túrák szervezése, a gyógynövények népgyógyászati és tudományosan igazolt hatásainak megismertetése.

Az épületrészben a gyógynövények elsődleges és másodlagos feldolgozásának lépéseit gyakorlatban bemutató manufaktúra található, valamint egy állandó és időszakos kiállításoknak otthont adó tárlat. Itt a látogatók a gyógynövények hatóanyagait, drogjait, valamint különböző felhasználási formáit ismerhetik meg. Ezek mellett helyet kapott még egy oktatóterem, ahol az év minden szakában különböző témájú tanfolyamok (gyógynövény,- gombaismereti) kerülnek megrendezésre. Az épület mellett terül el a közel 7000 négyzetméteres oktató- és bemutatókert, melyben több mint 500 különböző, a Balaton-felvidékre és az országra jellemző, illetve termesztett gyógynövényfaj található. Ezek száma évről évre bővül, hogy minél több, a gyógyszer- és élelmiszeripar által hasznosított, vagy a különféle gyógyászati rendszerekben alkalmazott növényekkel ismerkedhessenek meg a látogatók.

za1 za2 za3

Az alapszintű ismeretek átadása mellett a központ további célja különböző gyógynövény termesztési és feldolgozási kísérletek beállítása, valamint a hazánkban zajló gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásoknak és ezek eredményeinek bemutatása. A szakmai hátteret gyógynövényekre szakosodott okleveles kertészmérnökök adják, akik mind oktatói, mind kutatói tapasztalatokkal rendelkeznek. Az ő irányításuk mellett a központ szakmai gyakorlat céljából fogad kertészmérnök hallgatókat, valamint a növények ökológiai szemléletű gondozása, illetve feldolgozása iránt érdeklő gyakornokokat és önkénteseket.
A központ egész éven át várja látogatóit melyről bővebb információt a www.gyogynovenyvolgy.hu oldalon, az aktuális programokról, eseményekről a facebook.com/GyogynovenyVolgyZanka oldalon olvashatnak.

 

Tudományos munkatárs
Gyógynövény-völgy, Zánka Látogató- és Oktatóközpont, 8251 Zánka, Fő u. 3-7

4 cikk

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top