Tömjén: A szertartástól a modern orvoslásig

A tömjén használata régmúltra nyúlik vissza; vallási szertartásokon, halotti máglyákon és világi ünnepeken füstölőszerként már az ókorban alkalmazták. Isten imádásának, a királyok és a fejedelmek dicsőítésének kifejezőjévé vált. Jézus születésekor, a három keleti király, a kisded köszöntésére aranyat, tömjént és mirhát vitt ajándékul. A rossz szellemek, szagok elűzésére és a meditáció elősegítésére többféle tömjénfajt is használnak. Manapság tömjéngyanta kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítőket ízületi gyulladás és a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) kezelésére javalják.

 

A tömjéngyantának számos gyógyító hatást tulajdonítanak. De mit mond erről a bizonyítékokon alapuló orvoslás?

A tömjén Északkelet-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában honos. Jelenleg 28 különböző tömjénfajtát ismerünk, amelyek külső megjelenése és kémiai összetétele rendkívül változatos. A Boswelia serrata gyantájával végezték a legtöbb klinikai vizsgálatot, ráadásul ez a fajta gyantája érhető el a legnagyobb mennyiségben. Az értékes gyantát vadon élő fák kérgének bemetszésével nyerik. A napon száradó gyanta anyagai közt főként az illóolaját és az ún. pentaciklikus tritrerpéneket tartjuk számon. Az illóolaj komponenseknek a szertartásokon és a parfümibarban van szerepük, míg a gyulladáscsökkentő hatásért a pentaciklikus triterpéneknek, ezen belül a boswellinsavak felelnek.

Hatásmechanizmus

A gyulladáscsökkentő hatás in vitro vizsgálatok alapján azzal magyarázható, hogy a boswellinsavak a gyulladásos folyamatokban résztvevő mediátorokat (CatG, PGES-1 vagy az ICAM-1) gátolják. A farmakokinetikai vizsgálatok alapján 3 vegyületnek kitüntetett szerepe lehet a hatásban: acetil-11-keto-β-boswellinsav, acetil-β-boswellinsav és β-boswellinsav.

Metaanalízis

Egy 2020-ban megjelent metaanalízisben az oszteoartritisz kezelésében hatásosnak találták a Boswellia serrata kivonatát a kontrollcsoporthoz képest. A 7 klinikai vizsgálat (összesen 545 beteggel) elemzése rámutatott, hogy a kivonat szignifikánsan csökkentette a fájdalmat és az ízületi merevséget, valamint növelte az ízületek mozgástartományát a placebohoz képest. A értékelésnél olyan szubjektív kérdőívet használtak, mint a vizuális analóg skála (VAS), a WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index) és a lequesne index.

Indikáció, adagolás

Jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely tömjéngyanta-kivonatot tartalmazna. A klinikai vizsgálatok bár biztatóak, még sem az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) sem az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala), vagy bármelyik nemzeti hatóság nem engedélyezett humán gyógyszert. Étrend-kiegészítőkben való alkalmazása azonban engedélyezett.

A tömjéngyanta-kivonat oszteoartritisz kezelésére ajánlott napi adagja 100–400 mg. A készítményeket nagy zsírtartalmú étkezés után ajánlott bevinni és legalább 4 hétig alkalmazni.

Nemkívánatos hatások

A tömjéngyanta-kivonat jól tolerálható, a klinikai vizsgálatokban jegyzett gasztrointesztinális mellékhatások (hasmenés, hasi fájdalom) ritkák.

Hamisítás

Elterjedt analitikai módszer a tömjéngyanta-kivonat teljes savtartalmának mérése. A módszer idejétmúlt és utat nyit a hamisításnak. Érdemes figyelni a címkéken jelzett drog-kivonat arányt és a standardizált vegyületeket. A termékek megbízhatóságáról kérdezze meg gyógyszerészét.

Köszönetnyilvánítás

A cikk a Nemzeti Tehetség Program Nmezet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj (NTP-NFTÖ-22-B-0203) támogatásával készült.

gyógyszerész, doktorandusz
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

3 cikk

Top