Körömvirág – a természetből ihletett antibiotikumforrás

A növényről általában

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) egy lágyszárú növény, amelynek külleme egész jellegzetes, könnyű megismerni aranysárga szirmairól. Tág tűrőképességű, megél Anglia északi részén is, ahogy Európa déli tájain is, igaz ez utóbbi környezetet sokkal jobban kedveli a napsütéses órák magas száma miatt. Ezt a növényt már az ókori Görögországban is felhasználták, bár nem gyógyászatban, hanem színezés céljából, ezt a tulajdonságát magas karotinoid tartalmának köszönheti. Napjainkban használják salátákban díszítésre, és színezésre egyaránt.

Miért alkalmazza a gyógyászat?

A növény virágos hajtása sebgyógyító hatású komponensekben gazdag (triterpén-észterek, flavoxantinok és karotinoidok). A levele és szára luteint és zeaxantint tartalmaznak, amely vegyületek fontosak látásunk egészségének megőrzése érdekében. Fontos tartalomanyagai továbbá a faradiol, a taraxaszterol, a flavonoid és a poliszacharidok, amelyek a növény gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásért felelősek.

Gyógyászatban való használata a tapasztalati megfigyeléseken alapul. Gyulladácsökkentő, antimikrobiális, érképző hatását figyelték meg, ezért is alkalmazzák a népi gyógyászatban külsőleg gyulladácsökkentésre és sebgyógyításra.

Én is hozzá tudok jutni?

Forgalomban van többféle kivonatot (olajos, vizes, alkoholos) tartalmazó készítménye a növénynek, amit kisebb sérülésekre, bőrgyulladásra és fekélyekre ajánlanak. Ezen készítményeket hosszútávon is biztonsággal lehet alkalmazni.

Egy kis előre tekintés

Mindenki által ismert probléma, hogy sok baktérium ellenállóvá (rezisztenssé) válik az antibiotikumokkal szemben. Minél többet és minél felelőtlenebbül alkalmazzuk az antibiotikumat, annál több ellenálló baktérium törzs fog kifejlődni. Ennek megelőzésére két dolgot tehetünk: lecsökkentjük az antibiotikumok alkalmazását (így visszaszorítjuk ezen folyamatot), vagy keresünk alternatív utakat. Az orvosi körömvirág az utóbbi szempontjából egy remek választás lehet.

Egy friss kutatás összehasonlítja az orvosi körömvirág metanolos kivonatát tartalmazó hüvelykrém hatását egy antibiotikumot (metronidazol) tartalmazó krém hatásával. A vizsgálatot iráni nőkön végezték, akik baktérium okozta hüvelygyulladásban (bakteriális vaginózis) szenvedtek. A betegség tünetei az égető, viszkető érzés a hüvelyben, a megemelkedett hüvelyi pH (pH >4,5, a normális értéktartomány: 3,8–4,2), továbbá fehér lerakódások. Ha a kellemetlen szagú lerakódásokból mintát veszünk, majd lúggal leöntjük, akkor halszagot árasztanak. A növény virágát (Calendulae flos) egy helyi piacon vásárolták, amit szárítottak majd metanollal kivonatot készítettek. A krém alapja cetosztearil-alkohol, vazelin, glicerin, ásványi olaj, konzerváló anyag és antioxidáns keveréke. A vizsgálatban résztvevő személyek egy hétig használták a kenőcsöket, az eredmény pedig elég bíztató volt, minden nőnek elmúltak a tünetei. Az orvosi körömvirágot tartalmazó krém a metronidazolos krémmel azonos hatásosságúnak bizonyult. Az orvosi körömvirágos krém használata nem jár mellékhatásokkal, biztonságosan lehet alkalmazni rövid és hosszú távon egyaránt. Ezzel szemben a metronidazolos kenőcs használata közben felléphetnek mellékhatások, például hányinger, hányás, hasfájdalom, ízérzékvesztés és nem lehet fogyasztani alkoholt alkalmazásakor és terheseknek sem javallott, mivel magzatkárosító hatás léphet fel a terhesség alatti használatkor. Egy megfelelő minőségű körömvirág alapú készítmény tehát biztonságos alternatívája lehet az antibiotikumos kenőcsnek.

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar

1 cikk

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top