Aloe – a növény, amiről a többség hallott, de csak kevesen ismerik

Ha az aloét úgy szeretnénk jellemezni, mint egy embert, akkor azt mondhatnánk, hogy ő az a figura egy közösségben, akit mindenki ismerni vél felszínesen. Vannak elképzelések honnan jött, mi a szerepe, és a legtöbben találkoztak vele. Ismerkedjünk meg vele most egy kicsit részletesebben.

Az Aloë drog nem csupán egy növényfajból származik, hanem mindjárt két képviselőjét be kell mutatnunk a liliomfélék családjának. Az Aloë capensis, vagy ismertebb nevén Kap-aloë hazája Dél- és Kelet Afrika, míg az Aloë barbadiensis/vera, másik nevén Curacao-Aloë, a Nyugat-Indiai szigetvilágban termesztett. A gyógyászatban mindkét fajt felhasználják. Előbbi drogját Aloë feroxnak, utóbbiét Aloë barbadiensisnek hívjuk. Szukkulens növények, a trópusi területeket kedvelik, de itthon is találkozhatunk velük hobbikertészek büszkeségeként.

Ha egy aloe levelet keresztben szétvágunk, szabad szemmel egy külső kemény, zöld réteget és egy belső gélállományt fedezhetünk fel. Utóbbi a központi helyzetű nyálkatermelő sejtek poliszacharid típusú terméke, mely nagy mennyiségű vizet köt meg. Az aloe-gél a különböző kozmetikai készítmények – krémek, tusfürdők, testápolók- vagy éppen italok összetevőjeként terjedt el a köztudatban. Az aloe-gél különböző bőrgyógyászati panaszok, mint a bőrirritáció, enyhe bőrgyulladás esetén használható, belsőleg ne alkalmazzuk. A gél a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben nem hivatalos. Kinyerésekor ügyelni kell a zöld réteg eltávolítására, ugyanis abban teljesen más célra használt vegyületek találhatóak.

A növény Gyógyszerkönyvben is hivatalos drogja a beszárított sejtnedv. A levél zöld részéből elmetszés után kicsorog a tejnedv, amelyet vagy a napon szárítanak meg (aloe hepatica) vagy tűz felett (aloe lucida), esetleg vákuum alkalmazásával. A végeredmény egy fekete színű, szilárd anyag, mely porítva zöldesbarna színű. A drog antranoid-vegyületeket tartalmaz, melyek hashajtóhatásúak. Felhasználható akut székrekedés esetén (max. 2 hét) vagy diagnosztikai célú vizsgálatok előtt egyszeri erőteljes hashajtásra. Mivel hatásának kialakulásához 5-10 óra kell, célszerű este elfogyasztani. Várandósok számára ellenjavallt, mert alhasi vérbőséget okoz. Ugyancsak kerülendő 12 év alatti gyermekek, gyomorbélrendszeri elzáródással küzdők vagy bélgyulladás esetén. Hosszú távú szedése esetén pseudomelanosus colit, a vastagbél visszafordítható barna elszíneződését figyelték meg.

A tudatos gyógyszer-és gyógynövényhasználathoz hozzátartozik, hogy tudjuk mit és milyen céllal szeretnénk alkalmazni. A kerti aloe géltől ne várjunk hashajtóhatást, míg az esetleg kicsepegő tejnedvet ne kenjük sebre, vagy gyulladt bőrfelületre. Fontos tehát, hogy az aloe-gélt ne fogyasszuk el, mert azt csak külsőleg lehet használni és a nem megfelelően tisztított gél esetleg tartalmazhat hashajtóhatású anyagokat. Reméljük, cikkünkkel segítettük az eligazodást a termékek kavalkádjában.

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

20 cikk

Top