Hogyan kerül a katángkóró az asztalra?

Élőhelye

A mezei katáng (Cichorium intybus), cikória vagy másnéven katángkóró a Cichorium nemzetségbe tartozó 6 faj egyikének képviselője, amelyek az Asteraceae (fészkesvirágzatúak) családjába tartoznak. Eurázsiában őshonos, de az egész világon megtalálható, a flórában közismert gyógynövény. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az ókori egyiptomiak gyakran használták a cikóriát gyógynövényként, zöldségnövényként és alkalomadtán állati takarmányként. Az 1970-es években írták le, hogy a mezei katáng gyökere értékes inulin forrásként szolgálhat – közel 40%-os arányban fordul elő a gyökérben. Hazánkban is elterjedt, gyakori lágyszárú évelő növény. Megtalálható a napsütötte, száraz réteken, kaszálókon, szántókon, de a kertekben, utak szélén, parlagos helyeken, gyepekben, legelőkön is előfordul. Rokon faja az endívia (Cichorium endivia), saláták alapanyagaként is asztalra kerülhet, amely egy kellemesen ropogós, enyhén diószerű ízű leveles zöldség. Bár az endíviát is gyakran cikóriaként említik, fontos megjegyezni, hogy a mezei katáng gyökerét nem szokták salátaként fogyasztani.

Tartalomanyagai

A mezei katáng földfeletti hajtását (Cichorii herba) és gyökerét (Cichorii radix) egyaránt gyűjtik. A gyökér jelentős mennyiségű cukorszerű anyagot tartalmaz pl. inulint vagy fruktózt, előbbi a termesztett cikóriában nagyobb arányban fordul elő, mint az erősebben fásodó gyökérzettel rendelkező mezei katángban. Az inulin egy vízben oldódó rost, amely prebiotikus hatással rendelkezik. Különböző kávésav származékok (kávésav, cikóriasav, klorogénsav) is találhatók a növényben, amelyek részben antioxidáns tulajdonságukon keresztül fejtenek ki jótékony hatást. Ezen kívül flavonoidok, antociánok, kumarinok (pl. cikoriin), triterpének (pl. taraxaszetron) is vannak a növényben, de a legfontosabb vegyületcsoportot a szeszkviterpénlaktonok (laktucin, laktupikrin) alkotják, amelyek a kolagóg hatásért és a keserű ízért felelősek.

Felhasználás

A katáng gyökerét a népi gyógyászatban máj- és epebántalmak esetén alkalmazzák. Hatásában közel áll a jól ismert gyermekláncfűhöz (Taraxacum officinale L.). Európában a katángkórót leggyakrabban gyomorpanaszok enyhítésére (pl. gyomorrontás, puffadás, étvágytalanság) használták. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) összefoglalójában a régóta fennálló használat alapján a mezei katáng gyökerét enyhe emésztőrendszeri zavarok tüneti kezelésére  (pl. telítettségérzés, fokozott bélgázképződés, lassú emésztés) igazoltnak tartja. A világ számos pontján a tradicionális gyógyászatban tonizálószerként, étvágyfokozóként, gyomor-bélhurut kezelésére és székrekedés megszűntetésére alkalmazzák. A növény keserű szeszkviterpénjei fontos szerepet játszanak az előnyös gasztrointesztinális hatás kialakulásában. Mindemellett több tanulmány is alátámasztja a katángkóró népgyógyászati felhasználását májvédőként, valamint megfigyelték már klinikai vizsgálatban az ízületi gyulladásra gyakorolt kedvező hatását is.

Termékek

Európában gyógyszerként, a hagyományos használatra hivatkozva kerül forgalomba és főleg teaként, különböző teakeverékekben használják. Az üzletek polcain jellemzően kávékeverékben és kávépótló termékekben találkozhatunk a katángkóróval. Kifejezetten népszerű Franciaországban a pörkölt cikóriából készült ital. Ez a népszerűség a napóleoni háborúkra vezethető vissza, amikor a kávéhiány pótlására használt cikóriát a francia nép igen megkedvelte. Magyarországi termékekben is találhatunk cikóriát, például a jól ismert Maci kávéban.

 

Kémiai folyamatok

A cikória kávé főzéséhez a növény gyökerét használják, amelyet alapos mosás után egy napon keresztül szárítanak. Ezt követően a szárított gyökeret apró szeletekre vágják és tovább szárítják, majd következhet a pörkölés. A következő lépés a pörkölt cikória őrlése, amely után fogyasztható állapotba kerül. Nem véletlenül használják a kávé helyettesítőjeként, mivel hasonló ízhatást fejt ki mindkét növény. A hasonlóság ellenére, csak kismértékben vizsgálták a cikóriában lejátszódó kémiai folyamatokat. Kutatások irányultak a kémiai bomlás vizsgálatára, amely eredményei alapján a növényben lévő inulin és egyéb szénhidrátok, továbbá az aminosavak szintje lecsökkent a pörkölés során. A különböző savak mennyisége is változást mutatott, így például a citrom- és ecetsavszármazékok csökkentek, míg a hangya- és tejsavszármazékok növekedtek. Feltételezhetően az inulin bomlása során keletkező köztitermékből (szacharóz) átalakuló glükóz és fruktózból keletkező aromás vegyületek, savak és keserűanyagok felelősek a kávéhoz hasonlító ízélményért.

 

Összefoglalás

A cikória egyes részének kivonata vagy teaként való kúraszerű alkalmazása gyógyhatással rendelkezik. Jelentősebb gyógyhatás azonban nem társítható a normál étrend részeként élelmiszerként elfogyasztott pörkölt cikória főzetnek, vagy a salátaként alkalmazott endíviának.

 

 

A Kulturális És Innovációs Minisztérium ÚNKP-22-3-SZTE-145 Kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési És Innovációs Alapból Finanszírozott Szakmai Támogatásával Készült.

Új Nemzeti Kiválósági Program támogatásával.

ÚNKP támogatás

Felhasznált irodalom

  1. WFO Plant List | World Flora Online. https://wfoplantlist.org/plant-list/taxon/wfo-4000008307-2022-12 (2023).
  2. Street, R. A., Sidana, J. & Prinsloo, G. Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology. Evidence-Based Complement. Altern. Med. 2013, 1–13 (2013).
  3. Agrároldal.hu – Minden ami M. Az endívia saláta termesztése és tárolása. https://www.agraroldal.hu/endivia-szuretelese.html (2023).
  4. Mezei katáng – Cichorium intybus | Plantarium. https://www.plantarium.hu/2014/06/26/mezei-katang-cichorium-intybus/ (2023).
  5. Növényi gyógyszerek: Mezei katáng gyökér – EMA Növényi gyógyszerekkel foglalkozó bizottság (HMPC) https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/chicory-root-summary-public_hu.pdf (2013).
  6. Wei, F., Furihata, K., Zhang, M., Miyakawa, T. & Tanokura, M. Use of NMR-Based Metabolomics To Chemically Characterize the Roasting Process of Chicory Root. J. Agric. Food Chem. 64, 6459–6465 (2016).
  7. PirulaKalauz, 242 (2020) ISBN:978-615-00-8822-8

PhD hallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

3 cikk

Top