Bemutatkozik a réti palástfű

A réti palástfű (Alchemilla vulgaris) az északi mérsékelt égövön honos gyógynövény. Szemétlerakók melletti területek, erdőszélek, mocsaras legelők gyakori növénye. Itthon a nyugat-dunántúli láprétek magaskórós társulásaiban elvétve előfordul. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Gyógyászati célra importtal szerezzük be.

A réti palástfű a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, 20-30 cm magasra növő, gyökértörzzsel rendelkező évelő növény. Levelei jellegzetesen nagyok, palástszerűek, sima felülettel. A levelek széle és fonákja erősen szőrözött.  Sárgászöld virágai aprók, kb. 4 mm nagyságúak. Virágzási időszaka június és július. Aszmagtermése van.

A palástfű az észak-európai népek tradicionális gyógynövénye. A növényt a népi gyógyászat a méh szülés előtti és utáni erősítésére, menstruációs problémák és klimax kezelésére, emésztési zavarok, valamint bőrproblémákra alkalmazta. Neve (Alchemilla) az alkimista szóból származik, akik a „bölcsek kövének” előállítására használták (természetesen hiába…).

A növény virágos hajtása hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Alchemillae herba). Fontos megjegyezni, hogy a szárított drog gyakran szinte csak leveleket tartalmaz.

A növény keserűanyagokat és cserzőanyagokat (6-8%) tartalmaz. Jelen vannak benne továbbá flavonoid-glikozidok is. A gyógyszerkönyvi minőségű drog legalább 6% keserűanyagot tartalmaz.

A növény hatásos hasmenés és bélhurut kezelésére, forrázat formájában. Gargarizátumként alkalmazható a száj és a torok gyulladásos betegségeinek kezelésére. Terápiás dózisban a réti palástfű biztonságos, alkalmazásának nincs ismert mellékhatása. Nőgyógyászati bántalmakra kifejtett hatása klinikailag nem igazolt, így fogyasztása nem javasolt ilyen célból.

A növénnyel elsősorban teakeverékekben vagy önálló alapanyagként lehet találkozni. Magyarországon kevésbé ismert. Napi dózisa 5-10 g szárított hajtás.

A növény forrázatként való huzamosabb ideig való alkalmazása ellenjavalt, mivel csökkenti bizonyos gyógyszerek, ásványi anyagok felszívódását. A cserzőanyagok irritálhatják a bél nyálkahártyáját, ami hasi diszkomfortérzetet okozhat.

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar

1 cikk

Top