Egy kellemes ízű gyógytea

A hársfa virága gyakran gyűjtött, az európai népgyógyászatban alkalmazott növényi drog.  Számos hárs fajt ültetnek díszfaként, ennek nemcsak az az oka hogy a hársfák dekoratívak és virágzáskor kellemes illat lengi őket körül, hanem az is, hogy a városi környezethez viszonylag jól alkalmazkodnak. A fajok közül azonban elsősorban a Tilia platyphyllos (nagylevelű hárs) és a Tilia cordata (kislevelű) virága és murvalevele gyűjthető és alkalmazható gyógyászati célra. A virágzatok többek között flavonoidokat, nyálkát és illóolajat tartalmaznak. A szintén gyakran ültetett ezüst hárs (Tilia tomentosa) virágai gyógyászati célra nem alkalmasak. Mivel gyógyszerkönyvi, ellenőrzött minőségű hársfavirág a kereskedelmi forgalomban hozzáférhető, saját gyűjtésűt csak akkor használjunk, ha kellő ismeretekkel rendelkezünk a rokon fajok virágzatainak megkülönböztetéséhez.

Hagyományos alkalmazás

Általában “izzasztóként”, görcsoldóként és vizelethajtóként alkalmazzák. A növény élvezeti céllal alkalmazott teákban is gyakori.

Tudományos módszerekkel vizsgált hatás

A nagy flavonoidtartalmú növények között számos vizelethajtó hatású gyógynövényt lehet találni, így ez a hatás valószínűsíthető. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a növény a vérnyomáscsökkentésre alkalmazott vizelethajtó gyógyszerektől teljesen eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik: az ionok kiürülését nem fokozza, így még abban az esetben sem csökkenti jelentősen a vérnyomást, ha a vizelet térfogatát némileg növeli. Izzasztó hatását nem sikerült igazolni (de ha lenne is ilyen, az sem lenne különösebben hasznos a gyógyulás szempontjából).

Állatkísérletekben igazolták a növény görcsoldó hatását, továbbá az egyik érdekes fenolos vegyület, a tilirozid enyhe nyugtató, szorongásoldó hatását is. Sajnos épp a legelterjedtebb alkalmazási célt, a megfázásos betegségek esetén történő alkalmazást nem támasztják alá klinikai bizonyítékok – azaz nem tudjuk, elősegíti-e a hársfa a gyógyulást. Azonban ahhoz nem fér kétség, hogy egy csésze jó meleg hársfatea kellemes a fájó toroknak… Kb. 1,5 gramm hársfavirágból forrázással készíthető kellemes ízű gyógytea.

Egyetemi adjunktus
Debreceni Egyetem, Természettudományi Kar
Növénytani Tanszék

1 cikk

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top