Ezért ne téveszd össze a medvehagymát a gyöngyvirággal!

Ma már bizonyított a medvehagyma fogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.* A medvehagymában található kéntartalmú vegyület az alliin bomlástermékeinek köszönhető a kedvező élettani hatás, de a növény tartalmaz még illóolajat, vitaminokat, flavonoid-glikozidokat és ásványi anyagokat. A fokhagyma és az alliin jótékony hatásáról itt olvashat.

A mérgező májusi gyöngyvirág (Convalllaria majalis L.) azonban könnyen összetéveszthető a gyógyhatással rendelkező medvehagymával (Allium ursinum L.). Nem kell tartania a tévesztéstől a tájékozott fogyasztónak, a medvehagyma helyes gyűjtéséről itt olvashat.

Ugyan külsőre a növény könnyen összekeverhető – főleg, ha nem olvasta előző cikkünket – anyagcseretermékeit tekintve azonban teljesen más vegyületeket tartalmaz. A gyöngyvirág szívre ható ún. kardenolidvázas-glikozidokat és a gyomor-bél traktusra ható szteroidszaponinokat tartalmaz. Ezért a mérgezési tünetek között gyakori a szívritmuszavar, amelyért a kardenolidok, és a hányinger, amelyért szteroidszaponinok felelősek.

A megfelelő minőségű termékekről, azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

*Az alliin bomlástermékei klinikai vizsgálatok és metaanalízisek alapján hatásos az enyhén magas vérnyomás kezelésére és a magasvérnyomás, valamint a magas koleszterinszint kiegészítő terápiájában.

Medvahagyma és az abban található alliin (kéntartalmú vegyület), valamit a gyöngyvirág és a benne található konvallatoxin (kardenolid-glikozid) szerkezeti képlete.

Ried K. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S. doi: 10.3945/jn.114.202192.

gyógyszerész, doktorandusz
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

3 cikk

Top