Fűszerek a finom ízekért és a jó emésztésért

Szép számmal találunk olyan gyógynövényeket, amelyeket élelmiszerként vagy fűszerként is használunk. A legtöbb fűszernövény nemcsak kellemes ízt kölcsönöz az ételeinknek, de azok emésztését is megkönnyíti. Ha a növények rokonsági kapcsolataiból indulunk ki, akkor a legtöbb konyhában két növénycsalád tagjai fognak dominálni: az ernyősvirágzatúak és az ajakosvirágúak családjába tartozó fűszereket szinte minden finom fogás elkészítéséhez felhasználjuk. Lássuk kik ők és milyen kedvező hatások várhatók tőlük.

Az ernyősvirágzatúak közé tartozik többek között a konyhakömény, az édeskömény, az ánizs, a koriander, a kapor, a petrezselyem, a lestyán és a zeller. Bár az élelmiszerboltokban konyhakömény számunkra értékes részét köménymagként vehetjük meg, ez valójában nem a kömény magja, hanem a termése. A köményhez hasonlóan a koriandernek, a kapornak, az ánizsnak és az édesköménynek is a termését használjuk fűszerként. Ezekből a növényekből emésztést javító teát is készíthetünk, ehhez azonban érdemes a terméseket először mozsárban vagy kávédarálóban némileg aprítani, így ugyanis a forró vízzel történő kivonás jobb hatékonyságú lesz. Érdekesség, hogy az édesköménynek nemcsak a termését, hanem a gumóként is emlegetett tőlevélrózsáját is használjuk a konyhában. A koriandernek, kapornak, zellernek, lestyánnak és petrezselyemnek felhasználhatjuk a levelét, hajtását, valamint a zellernek a szárát, gumóját, a petrezselyemnek és a lestyánnak a gyökerét is fogyasztjuk.

Az ajakosvirágúak is hasonlóan nagy számban képviseltetik magunkat a konyhánkban; ezen család tagjai többek között a borsos és fodor menta, a kakukkfű, a majoránna, a zsálya, a rozmaring, a bazsalikom, az oregánó és az inkább gyógynövényként használt levendula is. Ezen növényeknek a hajtását és a levét használjuk mind a gyógyászatban, mind a konyhaművészetben.

A kedvező hatásokhoz mindkét család esetén nagyban hozzájárul a növények illóolaja és vízoldékony hatóanyagai, amely főzés során is kioldhatók. Az emésztést elősegítő hatás a fenti növények esetén annak köszönhető, hogy azok fokozzák a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító- és görcsoldóhatásokkal is rendelkeznek. A felsorolt növények emésztőrendszerre gyakorolt hatásuk mellett változatos egyéb hatásokkal is rendelkeznek. Köptető hatásuk miatt a borsos menta, a kakukkfű, az édeskömény és az ánizs megfázás esetén is használható. Az ánizs és az édeskömény terméséből készült tea fokozza az anyatejelvásztást és az anyatejjel is kiválasztódó hatóanyagok enyhítik a csecsemők hasfájását.

A felsorolt növények fűszerként nagyon biztonságosan alkalmazhatók, a tömény illóolajok használatát azonban kisgyermekeknél kerülni kell. A menta használata 4 éves kor alatt szigorúan tilos, mert a növény mentol nevű hatóanyaga gégefedőgörcsöt légzésbénulást és okozhat. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növények fényérzékenyítő hatásokkal is rendelkeznek, ez azonban ésszerű fogyasztás mellett nem jelent kockázatot. Érdemes azonban nyáron nem a napon pucolni a petrezselyem- vagy zellergyökeret, mivel a fényérzékenyítés helyileg is kialakulhat, és a bőr könnyen leéghet azon a területen, ahol a növényekkel hosszabb ideig érintkezett.

egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

65 cikk

Top