Görögdinnye a mikroszkóp alatt

Tikkasztó nyári hőség van. A száraz, fülledt forróság még az egészséges felnőtteket is megviseli, ilyenkor mindenki a hűvöset, árnyékot keresi, és ha lehet, ki sem mozdul az utcára. Sokan azonban nem tehetik meg, hogy a hőségriadó napjait légkondicionált szobában, vagy hűvös vizű tópartján, tengerparton vészeljék át. Amennyiben a nap legmelegebb óráiban kell az utcára menni, érdemes gondoskodni a megfelelő napvédelemről, naptejekkel, UV-szűrős napszemüveggel, ruhákkal, széles karimájú kalappal. Kicsiket és nagyokat is fenyeget ilyenkor a napszúrás veszélye, a hőguta pedig egyenesen életveszélyes lehet (tünetei lehetnek: fejfájás, száraz bőr, heves szívverés, súlyos esetben izomgörcsök, zavarodottság, kóma, sokk), ezért is ügyeljünk nagyon, hogy ne hagyjunk se embert, se állatot zárt járműben. A nagy hőségben fontos a folyadékpótlás, ami akár 3-4 liter is lehet. Gyakori, hogy elmegy az étvágyunk, és nem kívánunk nehéz ételeket. De mit lehet még tenni, hogy a meleg ne tegyen kárt az egészségünkben? Lássunk egy hűsítő, lédús, gyümölcsös tippet!

A nyár nagy kedvence a görögdinnye (Citrullus lanatus T.) folyadékpótló célra tökéletesen megfelel. Közel 92%-os víztartalmával gyorsan csillapítja a szomjúságot, „belülről” hidratálja a bőrt, ráadásul finom íze miatt könnyebben eshet a választásunk egy pohár víz helyett egy szelet dinnyére.

A Kalahári sivatagból származó görögdinnyét évezredek óta fogyasztják az emberek, termelését körülbelül 5000 éve kezdték Egyiptomban, mára pedig Kína lett a legnagyobb görögdinnye-termelő hatalom. A görögdinnye iránti kereslet jelentősen megnövekedett az utóbbi időben. De nemcsak a fogyasztók, hanem kutatók körében is a népszerű a görögdinnye, és egyre több érdekes és értékes tartalomanyagát (pl. C-vitamin, citrullin, likopin) és hatását (pl. védő hatás daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a szembetegségek esetén). Igaz, nem a modern fitoterápia eszköztárának része ez a gyümölcs, mégis egyre inkább kutatott és több értékes vegyületet is tartalmaz, így megérdemli, hogy írjunk róla!

Jellegzetes, karakteres aromáját közepes és rövid szénláncú zsírsavak mellett az illóolajkomponens geraniál, béta-jonon és nerál adja. Vitaminokban – B1, B6 – és ásványi anyagokban – kálium, magnézium – egyaránt bővelkedik. A görögdinnye jól beilleszthető a diétába is, hiszem 100 g görögdinnye 30 kcal energiát biztosít, és ekkora mennyiségben 7,55 g szénhidrát (ebből 6,2 g cukor) található (glikémiás indexe 72). A-vitamin prekurzor béta-karotin, citromsav és citrullin (aminosav) tartalma is megemlíthető, emellett meghatározó természetes antioxidáns vegyülete a likopin (2,3-7,2 mg likopin/100 g görögdinnye). Ez a komponens többek között a guáva (Psidium guajava L.), paradicsom (Solanum lycopersicum L.), csipkebogyó (Rosa canina L.) és a görögdinnye termésének vörös színéért egyaránt felelős karotinoid. A dinnye a klorofillből számos lépésben keletkező likopin cisz-izomerét tartalmazza – az összes többi előbb felsorolt gyümölcstől eltérően, ugyanis azokban transz-likopin van. Érdekesség, hogy a sárgahúsú görögdinnye lényegesen kevesebb likopint tartalmaz, mint a piroshúsú.

A likopin számos betegség megelőzésére kedvező hatással lehet, amelyben jelentős szerepet játszik antioxidáns hatása.

Oxidatív stressz.

Az oxidatív stressz különböző anyagcserebetegségek kialakulásának egyik oka lehet. A reaktív szabadgyökök fokozott termelése hozzájárul például az érelmeszesedés kialakulásához. A likopin antioxidáns hatása révén képes védeni a sejteket az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól. Kutatások során kimutatták, hogy azok körében, akik több likopint fogyasztottak ritkábban fordult elő cukorbetegség, daganatos betegségek, csontritkulás és magas vérnyomás.

Daganatok gyógyításának lehetősége.

Kutatások alapján a likopin több ponton gátolhatja daganatok kialakulását, de a pontos folyamatok egyelőre nem teljesen feltártak. A likopin segíti továbbá a rákkeltőanyagok kiürítését a szervezetből. Vizsgálatok alapján a vastagbéldaganatban szenvedők állapotának romlását lassíthatja a kívülről bevitt likopin. Megállapították továbbá, hogy a likopinbevitel csökkentheti a prosztatadaganat kialakulásának a kockázatát, és a bőséges mennyiségű görögdinnyét fogyasztó nőknél ötször kisebb a méhnyakrák kialakulásának kockázata.

Szív- és érrendszer.

A kardiovaszkuláris betegségek létrejöttéhez az ülő életmódon felül legfőképp a magas koleszterinszint vezethet. Az erős antioxidáns aktivitású likopin csökkentheti a vérzsírok kórosan emelkedett szintjét, és a hiperkoleszterinémia mértékét. Ráadásul csökkenti a kórósan megvastagodott erek belső átmérőjét, a reaktív oxigénszármazékok érfalkárosító hatását, így mérsékelve a szívinfarktus kockázatát. Igaz, hogy előzetes kutatások szerint elsősorban a likopin felelős a hatásért, de a görögdinnye A-, B6-, C-vitamin, kálium illetve magnézium tartalma is szükséges a várt eredményhez, és a vérnyomás csökkentéséhez.

Cukorbetegség

Számos felmérés kimutatta a likopin vércukorszint csökkentő, inzulinszint növelő hatását 2-es típusú cukorbetegek körében. Mivel a likopin zsíroldékony karotinoid származék, raktározódik a zsírszövetben, ezáltal klinikai tanulmányok szerint kivédi az elhízással és magas vércukorszinttel járó gyulladásos folyamatokat.

Makuladegeneráció.

A makuladegeneráció az éleslátásért felelős sárgafolt (makula) sorvadásos betegsége, amely főleg az idősebb korosztályra jellemző. Idővel vaksághoz vezet, mert jellemző tünetét, a szemszárazságot úgy igyekszik ellensúlyozni a szemünk, hogy új ereket képez, melyek azonban a szem szövetében vérzést, duzzanatot, hegesedést okoznak. Így tehát fontos figyelmet fordítani a megelőzésérére, és a kialakult betegséget mindenképpen kezelni szükséges. A likopin és más karotinoidok képesek a makuladegeneráció kockázatát csökkenteni, így megőrizni szemünk világát. Kutatások során igazolták, hogy azok körében, akik görögdinnyét fogyasztanak, makuladegeneráció ritkábban fordul elő.

Szép teljesítmény ennyi jótékony hatás egy hétköznapi gyümölcstől! Ettől függetlenül továbbra is szükség van a görögdinnye alaposabb vizsgálatára, illetve a likopin emberi szervezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatára, az összefüggések (pl. optimális dózis, alkalmazás időtartalma) jobb megértésére. Az viszont biztos, hogy néhány szelet érett, zamatos dinnye elfogyasztása kötelező eleme a nyárnak!

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26417290/

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar

3 cikk

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top