Fülfájásra kövirózsa?

A fülfájás roppantul meg tudja keseríteni a mindennapokat. Hátterében általában valamilyen fertőzéses eredetű légzőrendszeri megbetegedés (pl. nátha, torokgyulladás) áll, mely átterjed a középfülre. Előfordulhat, hogy a strandolás során a hallójáratba kerülő víz is a fertőzés forrása. A fertőzéseket általában gombák vagy baktériumok okozzák, főként a Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans és bizonyos Aspergillus fajok. Fülfájás az év bármelyik szakaszában jelentkezhet, így könnyen előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem tudunk azonnal orvoshoz fordulni a problémával és ilyenkor valamilyen alternatív megoldást kell keresnünk. Erre nagyszerű választás lehet a kövirózsa.

A kövirózsa, latinul Sempervivum tectorum L. a Crassulaceae családba tartozó évelő növény, amely a világ számos táján megtalálható, köztük Magyarországon is. Általában kertekben, háztetőkön, temetőkben találkozhatunk a növénnyel. A levelei egy lapos rózsa formát alkotnak, mely néhány centiméterestől egészen a 10-15 centiméteres átmérőt is elérhetnek. Főként zöld színben fordul elő, de a bíbor különböző árnyalataiban is megjelenhet.

A kövirózsának az összetört levelét és a belőle nyert zselés levélnedvét az európai népgyógyászatban igen széleskörűen használják fülfájásra és fülgyulladásra számos helyen. Ezen kívül alkalmas még sebek, égési sérülések és különböző fájdalmas területek kezelésére is gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása miatt.

Több kutatás is foglalkozott a nedvének vizsgálatával és számos komponenst kimutattak, amelyek feltehetően felelősek lehetnek a gyógyhatásokért. Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoid-glikozidokat, közülük is a kempferol-glikozidok a legjelentősebbek. Ezeken kívül fenolsavakat is tartalmaz jelentős mértékben. A nedvvel és az abból készült kivonatokkal in vitro és in vivo kísérleteket is végeztek, azonban humán vizsgálatokat eddig még nem folytattak a növénnyel, azonban ez nem zárja ki az alkalmazását, mivel a népgyógyászatban régóta és igen széles körben alkalmazzák levelének a nedvét fülfájás kezelésére, így a növény hatásossága biztató alapokon áll.

Az elmúlt évek során a gyógynövényekre nagy igény mutatkozott hatékonyságuk, alacsony költségük és csekély mellékhatásaik miatt, azonban fontos megjegyezni, hogy fülfájás esetén mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, amint lehetősége van rá a megfelelő diagnózis és terápia szempontjából, ugyanis a nem megfelelően kezelt fülgyulladás a későbbiekben akár agyhártyagyulladást is eredményezhet, amely végzetes kimenetelű lehet.

A növény népi gyógyászatban javasolt használata egyszerű, de az interneten is számos kövirózsából készült fülcsepp érhető el. Fontos lenne azonban a fülgyulladás kezelésére a megfelelő hatásosságot és biztonságosságot garantáló gyógyszer termékkategóriába tartozó  készítmények használata. Amennyiben mégis a kövirózsa nedvével próbáljuk a tüneteket enyhíteni fontos, hogy csak orvosi vizsgálat után tegyük, sérült a dobhártyáján ugyanis tilos alkalmazni a növényt, mert így fertőzés alakulhat ki a dobhártyán belül. Továbbá, ha a tünetek pár napon belül nem enyhülnek, vagy rosszabbodnak mindenképp orvoshoz kell fordulni.

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar

5 cikk

Top