Mesekönyv a bíbor kasvirágról

Az év gyógynövénye 2020-ban a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), amely bizonyított hatásossága révén méltán népszerű, dekoratív gyógynövény. A Magyar Gyógyszerkönyvben virágos hajtása és gyökere hivatalos. Klinikai vizsgálatok bizonyítják belsőleges alkalmazásának hatásosságát felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Hagyományosan használják külsőleg is kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén.

Az Év gyógynövénye kezdeményezést a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya (MGYT-GYNSZ) azért indította el, hogy népszerűsítse a gyógynövények szakszerű felhasználását. Az ehhez vezető első lépést a gyermekek körében kell megtenni. A gyerekkor egy olyan fogékony időszak, amikor eldől, mennyire nyitott, érdeklődő felnőtt válik a kíváncsi gyermekekből. Az óvodás, kisiskolás korú gyerekeknél fontos, hogy a tudást érzelmi és értelmi érettségüknek megfelelően, például mesébe ágyazva kapják meg. Ezért nagyon hasznos a Manó Könyvek Virágtündérek titkai című sorozata: mindegyik kötet főszereplője egy gyógynövény, „akinek” tulajdonságait megismerhetik a gyerekek. ráadásul nem didaktikus, unalmas módon, hanem az életkornak megfelelően izgalmas történetek keretében. Az idei év gyógynövényéhez igazodva a sorozat második, 2020-ban megjelent kötetének címe: Bíborka és a varázsfőzet.

A Bíborka és a varázsfőzet meséje egy ünnepnap körüli bonyodalom köré szerveződik. A virágvarázslat ünnepe előtt több virágtündér lebetegszik, ami veszélybe sodorja a nagy nap megrendezését. Gyógyulásukban, és a helyzet megoldásában kulcsszerepe van egy gyönyörű virágnak, a bíbor kasvirágnak és Bíborkának, a tündérlánynak. A mese izgalmai közben a gyermekek (és szüleik) észrevétlenül is megismerkednek a kasvirág legfontosabb jellemzőivel, gyógyhatásaival.

A könyv írója Mechler Anna, aki számosnépszerű gyermekkönyv szerzőjeként ismert, illusztrátora Láng Anna. Ezek a történetek nemcsak irodalmilag értékesek, hanem a szakmai tartalom is helytálló, hiszen a meséket az MGYT-GYNSZ szakértői is ellenőrizték, és a könyvben rövid leírás is található az Év gyógynövényéről. Jó szívvel ajánlható minden természet iránt érdeklődő óvodásnak, kisiskolásnak, valamint azoknak, akik nekik örömet szeretnének szerezni.

Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet (Manó Könyvek Kiadó, 2020.)

Egyetemi docens
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

24 cikk

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top