Minden nap egy alma az orvost távol tartja…

Az édenkert leghíresebb gyümölcse népmeséinkben mosolyog, szólásainkban nem esik messze a fájától. Számtalan módon felhasználjuk, készítünk belőle süteményt, kompótot, almabort, pálinkát. A népi gyógyászatban gyomorbántalmak kezelésére, illetve vasszegekkel átszúrva ezek eltávolítása után vérszegénységre javasolták.

Botanikailag a rózsafélék (Rosaceae) családjának, alma (Malus) nemzetségébe tartozik. Levelei egyszerűek, virágzata jellemzően csomó vagy bogernyő, amely fehér vagy rózsaszín virágokból áll, termése alma áltermés.

Mi mindenre jó?

A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás számtalan kedvező hatással bír, az almafogyasztásunk növelésével csökkenthetjük

  • a szíveredetű betegségek (stroke, aritmia, koszorúérbetegség),
  • az asztma,
  • a daganatos elváltozások (főleg a tüdőrák), és
  • a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Emellett az alma segíti az

  • az agyi működést,
  • a csontjaink védelmét, valamint
  • fogyókúrás céljainkat is.

Nem meglepők a fenti hatások, ha közelebbről megvizsgáljuk, hogy mit tartalmaz az alma. Az alma élelmi rostban, vitaminokban (C-, K-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, vas) gazdag. Számos antioxidáns hatású vegyületet (pl. C-vitamin, flavonoidok) tartalmaz. Napi egy almával hozzájárulhatunk a szervezetünk megfelelő tápanyag-ellátásához.

  1. Szív egészségének támogatása / Szívügyek

Tanulmányok során megfigyelték, hogy az almafogyasztással csökkenhet a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata. Egy, 2011-ben közzétett 20 000 felnőtt bevonásával készült vizsgálat során azt találták, hogy a több gyümölcsöt, például almát és zöldséget fogyasztók körében a stroke kockázata jelentősen csökkent. Az almában megtalálható flavonoidok gyulladáscsökkentő, lipidoxidációt gátló, valamint értágító hatással rendelkeznek. A koleszterin-, illetve a vérnyomáscsökkentő hatáshoz az alma magas rosttartalma lehet a felelős.

  1. Harc a rákos sejtek ellen

Az almában lévő antioxidánsok és flavonoidok segíthetnek megelőzni a rákos elváltozások kialakulását. Kutatások alapján ezen anyagok csökkenhetik a tüdő-, vastagbél- és gyomorrák kialakulásának kockázatát.

  1. Egyéb előnyök

Az alma kiválóan segíti az egészséges testsúly elérését és megtartását. Rosttartalma miatt teltség érzetet kelt, csökkenti a kalória bevitelt így kíméletes módon segíti a súlyvesztést. Emellett a napi egy almát fogyasztók körében közel 28%-kal csökkenthet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata az almát egyáltalán nem fogyasztókhoz képest.

Kutatások alapján a nagyobb mennyiségű gyümölcs és alma fogyasztásnak jelentős szerepe lehet a csontsűrűség növelésében és a csontritkulás megelőzésében.

Állatkísérletek során igazolták, hogy az alma fogyasztás csökkenti az oxidatív stresszt, megelőzi a kognitív funkciók hanyatlását és lelassítja a mentális öregedést.

Érdekes kutatási eredmény, hogy az almafogyasztás csökkentheti az asztma előfordulását.

A sok alma fogyasztásának nem kívánt hatásai. Ha hirtelen „almafalókká” válunk rövid ideig kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket (pl. puffadás, gyomorfájdalom, fokozott büfögés) tapasztalhatunk. A többi gyümölcshöz hasonlóan az alma cukortartalma is jelentős. Ez ugyan a legtöbb embernek nem okoz gondot, viszont az alacsony szénhidrát vagy ketogén diétát követőknek, valamint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek érdemes erre odafigyelniük étrendjük megtervezésekor.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a bibliai tiltott gyümölcs számos jótékony hatással rendelkezik. Segíti a szervezetünket a mindennapos harcokban, olyan kórképek kialakulásainak kockázatát csökkentheti, mint a stroke vagy az asztma. Ugyanakkor érdemes megemlíteni azt is, hogy megannyi gyümölcs és zöldség hasonló adottságokkal bír, mint például a banán, répa, brokkoli, áfonya, spenót vagy az eper. Ezek mind vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdagok. Színesítsük étrendünket, ugyanakkor orvosainkat se felejtsük el teljesen, forduljunk hozzájuk bizalommal, rendszeres szűrővizsgálatok alkalmával pedig ne habozzunk szakembereket felkeresni.

gyógyszerészhallgató
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar

2 cikk

Top