Mit (t)együnk az immunrendszerért?

A késő őszi, hidegebb napok beköszöntével sokan szeretnének minél “erősebb immunrendszerrel” rendelkezni. Az immunrendszer egészséges működéséért számos módon tehetünk. Az egészséges életmód, megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel mind hozzájárul ahhoz, hogy szerveztünk, így az immunrendszerünk is optimálisan tudjon működni. A vitaminok közül külön kiemelendő a D-vitamin, amelyből még D-vitaminban gazdag élelmiszerek (pl, halak) fogyasztásával sem tudunk elegendőt bevinni, ezért egész évben pótolni érdemes.

Az alábbiakban további, talán kevéssé közismert tippet szeretnék adni, hogy mivel lehet az immunrendszerünk egészséges működéséért tenni, hogy tudunk felkészülni a téli betegségekre.

Érdemes azt tudni, hogy nem az általánosan erős immunrendszer a cél, hanem a jól működő immunrendszer. Éppen ezért napjainkban az immunerősítő kifejezés helyett többnyire az immunrendszert kedvezően befolyásoló hatásra utaló immunmoduláns kifejezést használjuk. Az immunmoduláns hatású anyagok az immunrendszer bizonyos sejtjeinek működésére hatnak, el lehet úgy is képzelni, hogy edzik az immunrendszert, ami majd jobban fog tudni reagálni, amikor jön egy betegség.

Az egyik leghasznosabb téli kiegészítő az arabinogalaktánokat tartalmazó rostkeverékek. Ezek prebiotikumok, tehát a bélflóránk baktériumainak táplálékul szolgálnak és emellett fokozzák a veleszületett immunválaszunkat, ami akkor indulbe, amikor fertőzéssel találkozunk. Klinikai vizsgálatban is tesztelték, és azoknál a megfázás kevesebbszer fordult elő, akik napi 4,5 gramm arabinogalaktánt fogyasztottak.

A gombák sejtfalában található béta-glükánok is immunmoduláns hatással rendelkeznek. Esetükben is dokumentálták az immunrendszerre való hatását és a felső légúti megbetegedések számának csökkenését. Béta-glükánokat nemcsak gombák fogyasztásával, hanem tiszított formában is be tudunk vinni a szervezetbe.

Mivel a bélflóránk egészsége meghatározza az immunvédekezésünket is, célszerű gondoskodni a megfelelő probiotikumok beviteléről. Több klinikai vizsgálat összevont elemzése alapján a probiotikumok szedése a felső légúti betegségek előfordulását és hosszát is csökkentheti.

A megfelelő D-vitamin szintről is sokat hallhattunk, és valóban nagyon fontos, például stimulálja az immunrendszerünk bizonyos részeit és antibakteriális anyagok termelését is segíti. Ezek után nem is meglepő, hogy D-vitaminhiányban nagyobb a kockázat a felső légúti megbetegedésekre is, ráadásul télen a bőrünket is kevesebb napsugárzás éri, így szinte mindenkinek szüksége van D-vitaminpótlásra.

Az étkezés akár betegségmegelőzés, akár kezelés során kiemelkedő szerepet kap. A gyulladáscsökkentő étrendről Szabó Adrienn dietetikussal készült interjú az alábbi linken hallható. Szervezetünk gyulladásos anyagokkal való terheltsége az immunvédekezést csökkenti, ez igaz a vércukorszint megemelkedésére is, ebben az esetben is csökkennek az immunsejtek funkciói. Általános tanácsként mondható az immunrendszerünk támogatására célszerű olyan anyagokat fogyasztani, amelyek kevéssé emelik a vércukorszintet. A zöldségekben és gyümölcsökben található flavonoidok többek között gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Amikor flavonoidokat, pl. kvercetint tesztelték embereken, akkor azt tapasztalták, hogy hatásukra a felső légúti megbetegedések előfordulása és a betegséggel töltött napok száma is csökkent.

De saját szervezetünk is termel antioxidánsokat, az egyik legfontosabb a glutation. Megfigyelték, hogy alacsony glutationszint esetén a Covid-19 megbetegedés is súlyosabb lefolyású lehet. Néhány ételről (pl. gránátalmalé, brokkolicsíra vagy zöld tea) leírtak már glutation növelő hatást.

Az immunrendszer egészséges működéséhez elengedhetetlen a mozgás, a stresszcsökkentés és a pihentető alvás is.

Felső légúti betegségek kezdetén pedig a kasvirág fajok föld feletti részéből, gyökeréből vagy a dél-afrikai muskátli gyökeréből készült kivonatok immunmoduláns hatásait tudjuk kihasználni. A fekete bodzabogyóból készült kivonatnak is dokumentálták a tüneteket és a betegség hosszát csökkentő hatását.

Tehát ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk a lehető legnagyobb eséllyel vegye fel a harcot a fertőzések ellen, akkor érdemes nem csak különböző készítményeket, vitaminokat, szedni, hanem az életmódunkat is ennek megfelelően alakítani.

gyógyszerész

4 cikk

Top