Színekkel a jó memóriáért

Azt már bizonyára mindenki jól tudja, hogy a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen az egészségesünk megőrzéséhez. Ezen növények számos értékes anyagot tartalmaznak, amelyek közül kiemelendők a növényeknek jellegzetes színt adó flavonoidok. A flavonoidokkal kapcsolatban már korábban bizonyítást nyert, hogy antioxidáns hatásuknak köszönhetően lassítják a sejtöregedést. Egy újabb kutatás alapján azonban fény derült egy másik jelentős hatásukra is: hozzájárulnak az időskori mentális hanyatlás megelőzéséhez, és képesek javítani a kognitív funkciókat, segítenek tehát frissen tartani az elmét.

A flavonoidoknak többek között a bogyós gyümölcsökben, a citrusfélékben, a lila káposztában és a hagymafélékben fordulnak elő. Színük igen változatos lehet: gyakran sárga színű vegyületek, de a nagyobb mennyiségű antociánt tartalmazó gyümölcsök jellegzetes kék vagy piros színben, illetve ezek keverékében pompáznak.

Egy, a Harvard Egyetem által végzett, a flavonoidok szellemi funkciókra gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban közel 50 000 nő és 28 000 férfi vett részt. A résztvevőknek több kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyekben elsősorban az általános étkezési szokásaikról kellet nyilatkozniuk. A kutatók ezen információkból számították ki az egyes személyek által bevitt flavonoidok átlagos mennyiségét. A résztvevőknek saját kognitív funkcióikkal kapcsolatos kérdésekre is választ kellett adniuk, mint például, hogy van-e problémájuk a mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos emlékek, mint egy bevásárlólista felidézésével. Annak érdekében, hogy a memóriaproblémákat minél hatékonyabban kategorizálni tudják, a vizsgálat során többször is feltettek azonos vagy nagyon hasonló kérdéseket. A résztvevők különböző mennyiségű flavonoidot fogyasztottak: a legnagyobb mennyiség 600 mg, a legkisebb mennyiség 150 mg volt naponta.

Az eredmények alapján a legtöbb flavonoidot fogyasztók körében 20%-kal kisebbnek adódott a kognitív hanyatlás kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkisebb mennyiséget kapták. A flavonoidok különböző csoportjai hatásainak vizsgálata során a kutatók azt tapasztalták, hogy a flavonok és az antociánok a leghatékonyabb vegyületek a memória megóvása szempontjából: a flavonok 38%-kal, az antociánok 24%-kal csökkentik a mentális hanyatlás kockázatát, ami azt jelenti, hogy egy adott életkorú idős ember szellemi állapota egy 3-4 évvel fiatalabb személyével hasonlítható össze. (A flavonoidoknak kémialiag hat csoportját különböztetjük meg: flavanolok, flavonok, flavanonok, flaván-3-olok, izoflavonok és antociánok.)

A fenti eredmények alapján tehát elmondható, hogy a flavonoidokban, és különösen a flavonokban (kamilla, menta, petrezselyem) és antociánokban (áfonya, eper, szeder) gazdag étrend jelentős szerepet játszhat a mentális egészség hosszútávú fenntartásában. A kutatók véleménye szerint soha sincs késő ahhoz, hogy ezen élelmiszereket beépítsük az étrendünkbe, hiszen a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás minden korosztály számára erősen ajánlott. A kapott eredményt nagyon fontosnak tartják, ugyanis megerősítést nyert, hogy egy csekély mértékű változtatás is hatalmas jelentőséggel bírhat a mentális funkciók és a memória megőrzése szempontjából.

Forrás: https://n.neurology.org/content/97/10/e1041

gyógyszerész

11 cikk

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top